Pu Erh – tę herbatę warto pic codziennie

Pu Erh pochodzi z regionu o tej samej nazwie, mieszczącego się w prowincji Yunnan na południu Chin. Choć w swojej ojczyźnie zaliczana jest do herbat czarnych, to na zachodzie przyjęło się określać ją mianem herbaty czerwonej. Niespójność ta bierze się stąd, iż Chińczycy przypisują herbaty do poszczególnych rodzajów po kolorze naparu, a Europejczycy po kolorze suszu.

Pu Erh poddawana procesowi fermentacji nieenzymatycznej, otrzymuje charakterystyczny ziemny smak. Co więcej, niczym wino, z każdym rokiem zyskuje nie tylko na jakości, ale także wartości. Inną intrygującą cechą czerwonej herbaty jest fakt, że od dawna znana jest ze swoich właściwości odchudzających. Napar z jej liści działa bowiem pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, jednocześnie stymulując pracę jelit, co w efekcie przyśpiesza metabolizm i wspomaga spalanie tłuszczów. Dodatkowo jest on pełen różnorodnych substancji odżywczych m.in. magnezu, wapnia, cynku oraz witaminy C.

Dzięki bogatej ofercie marki Czas na Herbatę możemy rozkoszować się nie tylko klasyczną wersją herbaty Pu Erh, ale także jej różnorodnymi kompozycjami, uzupełnionymi smakowitymi dodatkami. Do wyboru mamy m.in.: kompozycję „Aksamitny Pocałunek” z dodatkiem żurawiny, porzeczki i maliny, „Rio” wzbogaconą truskawką, cytryną i skórką pomarańczy czy chociażby idealną na wiosnę „Fitness”, którą połączono z yerba mate, wiśnią, nagietkiem oraz jabłkiem.

Susz Pu Erh zarówno w wersji podstawowej, jak i z dodatkami, parzymy zalewając jego 1 łyżeczkę wodą o temperaturze ok. 90 st. Celsjusza, a następnie parząc pod przykryciem od 2 do 4 minut.

Niezależnie od tego, jaką odsłonę herbaty Pu Erh marki Czas na Herbatę wybierzemy, z pewnością odnajdziemy w niej doznania smakowe, za które w przeszłości niektórzy gotowi byli zapłacić najwyższą cenę.

Podobne artykuły

Kontakt