Zioła prowansalskie – pełna smaku moc natury

Fot. Pixabay.com

Zioła prowansalskie to aromatyczna mieszanka naturalnych przypraw, która w kuchni towarzyszy nam na każdym kroku. Warto wiedzieć, że zioła te nie tylko poprawiają smak i zapach wielu dań, ale też mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Zioła prowansalskie można kupić w gotowej postaci jako mieszankę przypraw, nic tez nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je sobie samodzielnie. Większość ziół można hodować na parapecie lub na balkonie, a gdy już wyrosną – wystarczy je ściąć, wysuszyć i mocno posiekać. Taka domowa mieszanka z pewnością będzie bardziej aromatyczna.

Smak Prowansji w Twojej kuchni
Nazwa zioła prowansalskie pochodzi od nazwy jednego z regionów Francji – Prowansji, która kojarzy się z rozległymi łąkami, słońcem i ciepłym klimatem. To właśnie tam przed wiekami francuscy kucharze metodą prób i błędów łączyli ze sobą poszczególne suszone rośliny, by uzyskać kompozycję, która na stałe zagościła w kuchni nie tylko francuskiej. Posiadając w kuchni zioła prowansalskie można przyrządzać praktycznie wszystkie dania. To też wygodny sposób na zapanowanie nad bałaganem w kuchni – zamiast kilku czy kilkunastu przypraw trzymanych w osobnych słoiczkach czy opakowaniach, można mieć jedną przyprawę, która jest dobra do wszystkiego.

Jakie zioła w mieszance?
W skład ziół prowansalskich wchodzi kilka aromatycznych i prozdrowotnych roślin: tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, rozmaryn, bazylia i oregano. Każdy z tych składników dodaje całości nie tylko smaku, ale też dokłada cegiełkę do prozdrowotnych właściwości mieszanki. Tymianek delikatnie pachnie, ale jest lekko gorzki w smaku. Doskonale poprawia trawienie, a w medycynie ludowej stosowany był do inhalacji, gdyż działa korzystnie na układ oddechowy.

Szałwia oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi dolegliwości ze strony układu trawienia, koi stany zapalne błon śluzowych. Mięta pieprzowa poprawia pracę żołądka i jelit, działa rozkurczająco, wspiera układ pokarmowy w trawieniu ciężkich i tłustych potraw, działa bakteriobójczo i łagodzi bóle brzucha.

Rozmaryn jest idealnym dodatkiem do każdego mięsa. Świetnie pobudza apetyt, ma lekko korzenny aromat, a w smaku może być nieco gorzki. Rozmaryn zawiera mnóstwo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu krążenia czy mózgu. Rozmaryn ma również sporo olejków eterycznych, które działają rozgrzewająco i pobudzająco.

Bazylia to jeden z najpopularniejszych składników ziół prowansalskich, doskonale sprawdzi się też w pojedynkę. Działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na układ krążenia, jest delikatna w smaku i doskonale podkreśla smak wielu dań, szczególnie sałatek oraz potraw przyrządzanych na bazie świeżych warzyw. Oregano, zwane też dzikim majerankiem, nadaje daniom śródziemnomorski smak i aromat.

Jak stosować zioła prowansalskie?
Zioła prowansalskie, ze względu na swój unikalny skład, nadają smak każdej potrawie i uwydatniają naturalny smak produktów. Doskonale komponują się z mięsem, rybami, sałatkami warzywnymi. Można je dodawać do zup, aromatycznych sosów, pizzy, zapiekanek, naleśników, tart, farszów czy dipów. Zioła prowansalskie doskonale sprawdzą się w diecie osób, które muszą ze względów zdrowotnych ograniczyć spożycie soli. Użycie ziół i całkowite wyeliminowanie soli – wbrew pozorom – sprawi, że potrawy będą smakowały jeszcze lepiej i braku soli nie zauważymy. Dużo ziół prowansalskich powinny też stosować osoby, które mają problemy żołądkowe – mieszanka ziół sprawi, że każda potrawa, nawet ta bardziej tłusta, będzie łatwiejsza do strawienia.

Podobne artykuły

Kontakt