Śledź – jedz nie tylko od święta

Zgodnie z polską tradycją śledź, to potrwa którą jada się głównie w karnawale i jest elementem niemal każdego rodzinnego spotkania. Zwykle podawany wraz z cebulą lub w śmietanie, idealnie sprawdza się jako przekąska w czasie zimowych spotkań. Tymczasem pysznych możliwości tej popularnej ryby jest znacznie więcej! Co więcej, częste jedzenie śledzi poprawia pamięć i wzmacnia serce. Stanowią one także doskonałe źródło białka, witamin i mikroelementów.

Rybna dieta? To same zalety!
Mało kto wie, że częste jedzenie ryb pozytywnie wpływa na ludzką skórę, a dzięki bogactwu witamin A i E oraz kwasu wielonienasyconego omega-3 wygładza również zmarszczki. Ponadto poprawia wzrok, zdolności umysłowe i pamięć, działa antydepresyjnie, zmniejsza ryzyko wystąpienia oraz skutków astmy, jak również zapobiega starczej demencji. Śledź to ryba tłusta, bardzo bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (2 g na 100 g ryby). To także bogactwo witaminy E, D (ponad 10 razy więcej niż mleko), B2, B6, wapń i fosfor. Jest również cennym źródłem potasu, selenu i żelaza. Ryba ta doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i grillowania – przekonuje Aneta Strelau, dietetyk kliniczny, ekspert PizzaPortal.pl.

Jak podawać śledzie?
Najzdrowsze są ryby świeże oraz mrożone. Niestety, nie zawsze można je kupić w takiej formie. Łatwo dostępne śledzie solone zawierają nieco więcej witamin A, E i z grupy B oraz niektórych minerałów, ale są też bardziej tłuste. Mają również dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Śledzie powinno podawać się z bogatymi w potas warzywami, a także owocami, które świetnie się z nimi komponują. Mogą stanowić danie główne na ciepło, podawane z ziemniakami. Delektując się śledziowymi przysmakami pod chrzanową pierzynką lub w majonezowych sosach, z dodatkiem kiwi czy granatów, możemy być dumni, że tak daleko odeszliśmy od skandynawskiego pierwowzoru, jakim był marynowany śledź – mówi Ewa Szczepaniak, Dyrektor Marketingu PizzaPortal.pl. Dziś goście naszych restauracji mają do dyspozycji dziesiątki fantazyjnych potrawy ze śledzi, m.in smakowite sałatki i kanapki oraz efektowne przystawki – dodaje Szczepaniak.

Śledzie tropikalne – przepis
Do wykonania śledzia w wersji tropikalnej, w towarzystwie niecodziennych dodatków niezbędne są: 40 dag filetów śledziowych „a la łosoś”, 2 dojrzałe awokado, 1-2 łyżki oliwy lub dobrego oleju, sok z cytryny, garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, koperek), ząbek czosnku. Śledzie kroimy. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i delikatnie je wydrążamy, starając się nie uszkodzić skórki. Miąższ kroimy w drobną kostkę, skrapiamy z sokiem z cytryny i mieszamy ze śledziami oraz oliwą, następnie doprawiamy pieprzem. Masę śledziową napełniamy wydrążone połówki awokado. Każdą porcję posypujemy posiekaną zieleniną. Masę śledziową możemy dodatkowo wzbogacić wyciśniętym ząbkiem czosnku. Smacznego!

Podobne artykuły

Kontakt