Gorzka czekolada – mnóstwo korzyści dla zdrowia

Fot. Pixabay

Gorzka czekolada pod względem wartości odżywczych i korzystnych właściwości dla naszego zdrowia zdecydowanie króluje nad innymi rodzajami czekolad. Jej sekret tkwi w dużej zawartości ziaren kakaowca, które nadają jej charakterystyczny kolor i smak. Najlepsza i najbardziej korzystna dla naszego zdrowia jest gorzka czekolada o zawartości 70-85 procent kakao. Im więcej kakao, tym mniej cukru, a co za tym idzie – większe właściwości prozdrowotne.

Czekolada gorzka to jeden z niewielu rodzajów słodyczy, na które można sobie pozwolić dużo częściej niż tylko od święta. Jej spożywanie nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi, dzięki czemu po zjedzeniu kilku kostek nie mamy od razu ochoty pochłonąć całej tabliczki. Co więcej, zjedzenie kilku kostek pozwala na długo pozbyć się uczucia głodu i zapewnia uczucie sytości. To bardzo ważne szczególnie dla osób, które podczas diety odchudzającej nie mogą poradzić sobie z uczuciem ciągłego głodu. Niski indeks glikemiczny gorzkiej czekolady sprawia, że mogą ją bez obaw spożywać osoby chore na cukrzycę.

Antyoksydanty przeciwko starzeniu
W gorzkiej czekoladzie jest też mnóstwo antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem, a także bardzo korzystnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację oraz wspierają pracę mózgu. W gorzkiej czekoladzie znajdują się też flawonoidy, które wspierają pracę serca, usprawniają przepływ krwi w całym organizmie, także w mózgu. Są szczególnie ważne dla osób w starszym wieku, które zaczynają borykać się z pierwszymi problemami z pamięcią. Co ciekawe, flawonoidy chronią też nasz organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Warto więc gorzką czekoladę spożywać także latem, gdy nie mamy ochoty na inne słodycze. Gorzka czekolada przyczynia się też do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi – obniża ilość złego cholesterolu LDL, a zwiększa produkcję cholesterolu HDL, który jest dla naszego zdrowia korzystny. Spożywanie gorzkiej czekolady to doskonała profilaktyka wszelkich chorób serca i układu krążenia.

Mnóstwo mnikroelementów
Ciemna czekolada zawiera też sporo minerałów, przede wszystkim magnezu, żelaza, manganu i miedzi, a także selenu, cynku i fosforu. Taka mieszanka minerałowa to doskonały zastrzyk wielu niezbędnych dla naszego organizmu elementów. Duża zawartość magnezu sprawia, że gorzka czekolada działa antydepresyjnie oraz wspomaga pracę układu nerwowego. Natomiast spora dawka żelaza jest doskonała w profilaktyce niedokrwistości. Jeśli masz problemy ze zbyt niską ilością czerwonych krwinek, a inne produkty bogate w żelazo (np. czerwone mięso), nie do końca Tobie odpowiadają, jedz regularnie gorzką czekoladę.

Zastosowanie w kuchni
Gorzka czekolada doskonale smakuje bez niczego – kilka kostek to świetny sposób na zdrową i sycącą przekąskę. Jeśli masz ochotę na słodycze, zamiast po ciastka czy batoniki, sięgnij po zwykłą, ale dobrej jakości ciemną czekoladę. Zaspokoi głód na słodkie, a przy tym dostarczy organizmowi wiele cennych substancji. Gorzka czekolada to także doskonały składnik deserów, ciast, tortów czy kremów deserowych. Świetnie komponuje się z niektórymi owocami (truskawki, pomarańcze) czy przyprawami (cynamon, goździki, a nawet chilli). Gorzką czekoladę można też dodawać do dań wytrawnych, doskonale smakuje także w połączeniu z mięsem.

Podobne artykuły

Kontakt